Blogs

Zwanger en nu…

Zwanger en nu…

Van harte gefeliciteerd!

Je bent zwanger en nu? Ongetwijfeld komen er veel vragen op je af. Wanneer moet je een afspraak maken bij de verloskundige? Wat gebeurt er allemaal tijdens de controles? Wat moet je allemaal regelen tijdens de zwangerschap?

Graag geven we je hierover in deze blog wat meer uitleg.

 

Zwanger en nu aan de vitamines

Als je een positieve zwangerschapstest hebt kun je, zonder een verwijzing van de huisarts, contact opnemen met een verloskundige voor een afspraak. Ben je nog niet gestart met foliumzuur en vitamine D, dan is dit het moment om hiermee te starten. Je kunt ook een multivitamine voor zwangere vrouwen gebruiken.

 

Eerste echo en intake

Het is tijd voor je eerste afspraak met een verloskundige, je bent rond 8 weken zwanger en nu wordt er voor het eerst een (vaginale) echo gemaakt. Een spannend moment! Ook heeft de verloskundige met jou (en je partner) een gesprek over je gezondheid, bijzonderheden in de familie en de mogelijkheid om testen te doen in de zwangerschap. Dit gesprek heet de intake. Naar aanleiding van de intake kan de verloskundige samen met jou bekijken welke zorg je nodig hebt tijdens de zwangerschap en bevalling.

 

Onderzoeken voor de geboorte

Tijdens de zwangerschap kun je kiezen om onderzoek te doen naar de gezondheid van je ongeboren kindje. Deze onderzoeken zijn de NIPT, de 13 weken echo en de 20 weken echo. De verloskundige kan je daar tijdens de intake meer over vertellen. Wil je nu alvast meer informatie lezen over deze onderzoeken, dan verwijzen we je graag naar www.pns.nl.

 

Termijnecho

In het begin van de zwangerschap kom je elke 4 weken voor controle. Rond 10-12 weken zwangerschap maken we een termijnecho, waarmee we de uitgerekende datum vaststellen.

 

Controles tijdens de zwangerschap

Hoe verder je bent in je zwangerschap, hoe vaker je op controle komt. Een normale controle bestaat uit het controleren van je bloeddruk, gewicht en de beoordeling van de groei van de baby. Ook luisteren we elke controle naar de hartactie van de baby.

 

Kinkhoestvaccinatie

Je bent 22 weken of verder zwanger en nu heb je de mogelijkheid om via het Centrum van Jeugd en Gezin een vaccinatie tegen kinkhoest te krijgen. Klik hier voor meer informatie. 

 

Extra bloedonderzoek en groeiecho’s

Het kan zijn dat er redenen zijn voor extra echo’s en/of bloedonderzoek. We zullen je dan altijd uitleggen waarom deze extra onderzoeken geadviseerd worden.

 

Geboorteplan

Als je in het laatste trimester van de zwangerschap bent, praten we met elkaar over je wensen rondom de bevalling.

 

Laatste weken

Vanaf 36 weken zwangerschap zien we je in principe elke week voor een controle.

 

Dingen regelen

Nu je zwanger bent moeten er best wat zaken geregeld worden. Je kunt denken aan kraamzorg, kinderopvang, maar ook het eventueel regelen van de erkenning van de ongeboren baby.

De verloskundige zal je hier tijdens de controles meer informatie over geven. Klik hier voor meer informatie. 

 

Bel ons vrijblijvend!

We kunnen ons voorstellen dat er veel op je af komt als je er net achter komt dat je zwanger bent.

Mocht je nog vragen hebben, of wil je je aanmelden, neem dan contact met ons op.

Bloedverlies bij zwangerschap: wat betekent dit?

Bloedverlies bij zwangerschap: wat betekent dit?

Het kan even schrikken zijn, bloedverlies bij zwangerschap. Gelukkig is bloedverlies meestal niet ernstig. Vooral in de eerste drie maanden komt licht bloedverlies regelmatig voor. Wat kunnen de oorzaken hiervan zijn? En wanneer moet je aan de bel trekken?

Innestelingsbloeding
Aan het begin van de zwangerschap krijgen sommige vrouwen te maken met een innestelingsbloeding. Deze bloeding kun je een paar dagen tot een week na de innesteling van de bevruchte eicel krijgen. De tijd dat je bloed verliest verschilt: van enkele uren tot twee dagen. Het gaat hier om licht bloedverlies.

Zwanger of ongesteld?
Een innestelingsbloeding kan verwarrend zijn, want het komt vaak op het moment dat je weer ongesteld zou moeten worden. Duurt de bloeding niet zo lang? Doe dan een zwangerschapstest. Zo weet je zeker of je wel of niet zwanger bent. Een innestelingsbloeding is niet ernstig: het kan een eerste symptoom van de zwangerschap zijn.

Bloedverlies bij zwangerschap in het eerste trimester
In de eerste drie maanden van de zwangerschap komt een lichte bloeding regelmatig voor. De baarmoedermond is tijdens de zwangerschap namelijk veel meer doorbloed dan normaal. Hierdoor kan sneller bloedverlies optreden. Dit kan spontaan gebeuren, maar bijvoorbeeld ook door vrijen. In dit geval is een bloeding onschuldig en gaat het snel weer over.

Teken van een miskraam
Bloedverlies kan helaas ook het voorteken zijn van een miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Heb je helderrood bloedverlies én buikkrampen? Neem dan direct contact met ons op. De meeste miskramen ontstaan al heel vroeg in de zwangerschap. Maar ook latere miskramen – dus nadat je een echo hebt gehad waarop je een kloppend hartje zag – kunnen voorkomen.

Je mag ons altijd bellen
Heb jij te maken met bloedverlies tijdens je zwangerschap? Of heb je andere klachten en maak je je zorgen? Je mag altijd contact met ons opnemen. We bespreken dan samen met jou of verder onderzoek – zoals bijvoorbeeld het maken van een echo – nodig is.