Kraamtijd

Tijdens de kraamperiode komen wij regel­matig langs. Uiteraard leveren wij ook hier zorg op maat en zal de frequentie en lengte van de bezoekjes afhankelijk zijn van de situatie. Hierdoor is er voldoende tijd voor het bespreken van vragen en problemen. Wij zullen medische controles verrichten, (borst)voedings­begeleiding geven, emoties bespreken en napraten over de bevalling.

Kraamzorg

De kraamverzorgster zal bij een thuisbevalling aanwezig zijn. Vervolgens zal zij in de eerste 8 dagen van de kraamweek overdag in huis zijn. Zij zal ondersteuning bieden in deze periode na de bevalling. De kraamverzorgster is een belangrijke schakel tussen jullie en ons. Wanneer er bijzonder­heden zijn, worden deze door de kraamverzorgster aan ons gerapporteerd.

Het is verstandig om voor de 16e week kraamzorg te regelen

Bel hiervoor altijd eerst de zorg­verzekeraar en vraag waar je kraam­zorg mag regelen.

Met wie werken wij samen?
We werken samen met verschillende kraam­zorginstanties, waaronder:

Borstvoeding

Er zijn veel onderzoeken verricht waaruit blijkt dat borstvoeding de beste voeding is voor de pasgeborene. Daarom vinden wij het belangrijk goede informatie en begeleiding bij borstvoeding te geven.

De eerste 6 weken

Hielprik

In Nederland worden pas­geborenen getest op 17 aan­doeningen. Hiervoor wordt een kleine hoeveelheid bloed onderzocht. Dit bloed wordt afgenomen tussen de 4e en de 8e dag door het doen van een hielprik. Dit gebeurt door een van de verloskundigen uit onze praktijk.

Gehoortest

De gehoorscreening gebeurt binnen 2 weken na de geboorte. Deze screening test of het gehoor voldoende is voor een normale taal- en spraak­ontwikkeling. De gehoortest zal gedaan worden door een wijk­verpleeg­kundige van het Centrum voor Jeugd en Gezin. U krijgt hiervoor binnen 2 weken na de geboorte­aangifte een oproep.

Contact verpleegkundige CJG

Binnen 14 dagen na de bevalling zal de verpleegkundige van het CJG contact met je opnemen. De zorg met betrekking tot voeding, gewicht en inentingen zal vervolgens door het Centrum voor Jeugd en Gezin worden verleend. In de eerste 6 weken val je bij, aan je zwanger­schap of bevalling gerelateerde problemen, nog onder onze zorg.

Nacontrole

Zes weken na je bevalling ben je van harte welkom op het spreekuur voor een nacontrole. Een handig moment voor het stellen van vragen of het nabespreken van de bevalling. Ook het onderwerp anticonceptie wordt dan weer besproken. De nacontrole wordt waar mogelijk gepland bij degene die je bevalling heeft begeleid.

Het kan zijn dat de eerste weken na je bevalling niet waren wat je ervan had verwacht. Mocht je bij jezelf gevoelens van somberheid of anderszins hebben bemerkt, dan adviseren we je dit tijdens dit gesprek bespreekbaar te maken. Indien dergelijke gevoelens sterk aanwezig zijn kan dit wijzen op een postnatale depressie of een verhoogde kans daarop.

Meer informatie: Fonds psychische gezondheid.

Anticonceptie

Na de bevalling bespreken we hoe je om kunt gaan met anticonceptie. Ook is het mogelijk om een Implanon of spiraal te laten plaatsen op de praktijk. We gaan hier graag met je over in gesprek.

Meer over anticonceptie.

EHBO bij baby & kind

Jaarlijks belanden er duizenden kinderen op de afdeling spoed­eisende hulp van een ziekenhuis door een ongeluk. Veel van deze ongelukken kun je als ouder voorkomen of je kunt direct zelf handelen. Als je maar weet wat je moet doen.

Volg de cursus EHBO bij baby & kind en ontvang via ons € 5 korting.