Bloedverlies bij zwangerschap: wat betekent dit?

Het kan even schrikken zijn, bloedverlies bij zwangerschap. Gelukkig is bloedverlies meestal niet ernstig. Vooral in de eerste drie maanden komt licht bloedverlies regelmatig voor. Wat kunnen de oorzaken hiervan zijn? En wanneer moet je aan de bel trekken?

Innestelingsbloeding
Aan het begin van de zwangerschap krijgen sommige vrouwen te maken met een innestelingsbloeding. Deze bloeding kun je een paar dagen tot een week na de innesteling van de bevruchte eicel krijgen. De tijd dat je bloed verliest verschilt: van enkele uren tot twee dagen. Het gaat hier om licht bloedverlies.

Zwanger of ongesteld?
Een innestelingsbloeding kan verwarrend zijn, want het komt vaak op het moment dat je weer ongesteld zou moeten worden. Duurt de bloeding niet zo lang? Doe dan een zwangerschapstest. Zo weet je zeker of je wel of niet zwanger bent. Een innestelingsbloeding is niet ernstig: het kan een eerste symptoom van de zwangerschap zijn.

Bloedverlies bij zwangerschap in het eerste trimester
In de eerste drie maanden van de zwangerschap komt een lichte bloeding regelmatig voor. De baarmoedermond is tijdens de zwangerschap namelijk veel meer doorbloed dan normaal. Hierdoor kan sneller bloedverlies optreden. Dit kan spontaan gebeuren, maar bijvoorbeeld ook door vrijen. In dit geval is een bloeding onschuldig en gaat het snel weer over.

Teken van een miskraam
Bloedverlies kan helaas ook het voorteken zijn van een miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Heb je helderrood bloedverlies én buikkrampen? Neem dan direct contact met ons op. De meeste miskramen ontstaan al heel vroeg in de zwangerschap. Maar ook latere miskramen – dus nadat je een echo hebt gehad waarop je een kloppend hartje zag – kunnen voorkomen.

Je mag ons altijd bellen
Heb jij te maken met bloedverlies tijdens je zwangerschap? Of heb je andere klachten en maak je je zorgen? Je mag altijd contact met ons opnemen. We bespreken dan samen met jou of verder onderzoek – zoals bijvoorbeeld het maken van een echo – nodig is.