Zwanger en nu…

Van harte gefeliciteerd!

Je bent zwanger en nu? Ongetwijfeld komen er veel vragen op je af. Wanneer moet je een afspraak maken bij de verloskundige? Wat gebeurt er allemaal tijdens de controles? Wat moet je allemaal regelen tijdens de zwangerschap?

Graag geven we je hierover in deze blog wat meer uitleg.

 

Zwanger en nu aan de vitamines

Als je een positieve zwangerschapstest hebt kun je, zonder een verwijzing van de huisarts, contact opnemen met een verloskundige voor een afspraak. Ben je nog niet gestart met foliumzuur en vitamine D, dan is dit het moment om hiermee te starten. Je kunt ook een multivitamine voor zwangere vrouwen gebruiken.

 

Eerste echo en intake

Het is tijd voor je eerste afspraak met een verloskundige, je bent rond 8 weken zwanger en nu wordt er voor het eerst een (vaginale) echo gemaakt. Een spannend moment! Ook heeft de verloskundige met jou (en je partner) een gesprek over je gezondheid, bijzonderheden in de familie en de mogelijkheid om testen te doen in de zwangerschap. Dit gesprek heet de intake. Naar aanleiding van de intake kan de verloskundige samen met jou bekijken welke zorg je nodig hebt tijdens de zwangerschap en bevalling.

 

Onderzoeken voor de geboorte

Tijdens de zwangerschap kun je kiezen om onderzoek te doen naar de gezondheid van je ongeboren kindje. Deze onderzoeken zijn de NIPT, de 13 weken echo en de 20 weken echo. De verloskundige kan je daar tijdens de intake meer over vertellen. Wil je nu alvast meer informatie lezen over deze onderzoeken, dan verwijzen we je graag naar www.pns.nl.

 

Termijnecho

In het begin van de zwangerschap kom je elke 4 weken voor controle. Rond 10-12 weken zwangerschap maken we een termijnecho, waarmee we de uitgerekende datum vaststellen.

 

Controles tijdens de zwangerschap

Hoe verder je bent in je zwangerschap, hoe vaker je op controle komt. Een normale controle bestaat uit het controleren van je bloeddruk, gewicht en de beoordeling van de groei van de baby. Ook luisteren we elke controle naar de hartactie van de baby.

 

Kinkhoestvaccinatie

Je bent 22 weken of verder zwanger en nu heb je de mogelijkheid om via het Centrum van Jeugd en Gezin een vaccinatie tegen kinkhoest te krijgen. Klik hier voor meer informatie. 

 

Extra bloedonderzoek en groeiecho’s

Het kan zijn dat er redenen zijn voor extra echo’s en/of bloedonderzoek. We zullen je dan altijd uitleggen waarom deze extra onderzoeken geadviseerd worden.

 

Geboorteplan

Als je in het laatste trimester van de zwangerschap bent, praten we met elkaar over je wensen rondom de bevalling.

 

Laatste weken

Vanaf 36 weken zwangerschap zien we je in principe elke week voor een controle.

 

Dingen regelen

Nu je zwanger bent moeten er best wat zaken geregeld worden. Je kunt denken aan kraamzorg, kinderopvang, maar ook het eventueel regelen van de erkenning van de ongeboren baby.

De verloskundige zal je hier tijdens de controles meer informatie over geven. Klik hier voor meer informatie. 

 

Bel ons vrijblijvend!

We kunnen ons voorstellen dat er veel op je af komt als je er net achter komt dat je zwanger bent.

Mocht je nog vragen hebben, of wil je je aanmelden, neem dan contact met ons op.