Zwangerschap

Voor veel vrouwen is je zwangerschap een nieuwe, spannende en bijzondere periode in je leven. Daarbij horen vaak ook veel vragen. Bij vragen mag je ons altijd bellen. Zijn er dingen waar je onzeker over bent, dan dienen we graag als vraagbaak. ‘Googlen’ op internet levert niet altijd de meest zinnige informatie op!

Aanmelden

We vinden het prettig als je je op tijd aanmeldt. Aanmelden kun je het beste telefonisch doen.

Het is handig om de datum van de eerste dag van je laatste menstruatie en de datum van je positieve zwangerschap­stest bij de hand te hebben.

Bij dit telefonische gesprek maken we een afspraak voor de eerste echo. Deze vindt al bij circa 8 weken plaats. Dit is een vaginale echo, omdat het via je buik nog erg moeilijk is om de zwanger­schap goed te beoordelen.

Na deze echo plannen we een intake en een termijn­echo. Deze afspraak vindt plaats tussen 10 en 12 weken zwanger­schap.

Echoscopie

Echoscopie Echo’s die standaard worden aangeboden:

  • Vitaliteitsecho bij 8 weken (vaginale echo)
  • Termijnecho bij 11 weken
  • Liggingsecho bij 36 weken
  • Indien nodig maken we groeiecho’s

Wij maken geen pretecho’s. Mocht je graag een extra echo willen om bijvoorbeeld al vroeg in de zwanger­schap het geslacht van je kind te weten te komen, dan verwijzen we je graag naar een echo bureau. Bijvoorbeeld kijknoues of 3dechobarendrecht.

Prenatale onderzoeken

Je kunt jouw ongeboren kind laten onderzoeken op een aantal afwijkingen. Dit onderzoek heet prenatale screening. Er zijn verschillende onderzoeken mogelijk:

Deze onderzoeken zijn niet verplicht. Je beslist zelf of je ze wilt. Voor meer informatie verwijzen wij je naar deze website en naar dit filmpje.

Centering Pregnancy

In onze praktijk werken we volgens het principe van Centering Zwangerschap (pregnancy). Dit is een vorm van verloskundige zorg, waarbij zwangeren een centrale en actieve rol spelen. Binnen de groepsbijeenkomsten vinden de medische controles plaats. Daarnaast praten de vrouwen, die rond dezelfde tijd zijn uitgerekend, uitgebreid over zwangerschap, gezondheid, leefstijl, de bevalling en babytijd. Het is ook mogelijk om te kiezen voor individuele controles tijdens de zwangerschap.  

Meer informatie vind je op de website Centeringzorg.nl

partnerbijeenkomst

Tips & websites

Foliumzuur

Wij adviseren elke zwangere vrouw om foliumzuur te slikken gedurende de eerste 10 weken van de zwanger­schap.

Lees meer

Vitamine D

Voor de gehele zwanger­schap adviseren we het innemen van Vitamine D, 10 microgram per dag.

Lees meer

Voeding

Eet gezond en gevarieerd en weet waar je op moet letten.

Meer over voeding

Als het anders loopt…

Veel vrouwen hebben na het verlies van hun prille zwangerschap een moeilijke tijd. Een miskraam heeft vaak meer impact dan ze vooraf kunnen bedenken. Dat geldt voor vrouwen én hun partners.

Lees verder

Super fijne praktijk! Alle verlos­kundigen gaven me een heel fijn gevoel en namen alles heel erg serieus. Van begin tot eind!
Eva Jolie, moeder van James