De eerste controle,
een spannend en
bijzonder moment.

Home » Zwangerschap » Controles

Controles

Eerste bezoek

Het eerste bezoek aan de praktijk vindt plaats bij circa 8 weken zwanger. We vragen dan beknopt wat informatie mbt je gezondheid en menstruatiecyclus, en maken een echo om de locatie en de intactheid van de zwangerschap vast te stellen. Omdat dit via de buik nog niet goed waarneembaar is, is dit een vaginale echo. Het is zo vroeg in de zwangerschap nog niet mogelijk om het hartje van de baby te horen. Het hartje wordt met behulp van de doptone pas hoorbaar vanaf 12 weken zwangerschap. Vanaf die tijd gaan dus pas proberen om het hartje met de doptone te luisteren.

De intake en termijnecho

Het tweede bezoek aan de praktijk vindt plaats tussen de 10 en 12 weken zwangerschap. We maken dan de termijnecho en bepalen de uitgerekende datum. Tevens vindt er een uitgebreid intakegesprek plaats met vragen over onder andere je gezondheid, de gezondheid van je man en de gezondheid van je familie. Ook vragen we gegevens over eventuele eerdere zwangerschappen na. Tot slot informeren we je over een aantal belangrijk onderwerpen, zoals eet- en leefgewoontes. Meer informatie hierover kun je ook vinden op www.slimmerzwanger.nl.

Counseling

Na dit intakegesprek vindt ook een counselingsgesprek plaats. We willen je vertellen over het bestaan van onderzoeken bij je ongeboren kindje. En indien gewenst, je hier uitgebreid over informeren. Mocht je alvast wat informatie willen zoeken, dan verwijzen we je graag naar de volgende website: www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl.

Vervolgcontroles

Veel verschillende onderwerpen met betrekking tot zwanger zijn en bevallen zullen tijdens het spreekuur de revue passeren. Wat elke keer terug zal komen, is het meten van de bloeddruk en het beoordelen van de groei van de baarmoeder. Later in de zwangerschap is ook het beoordelen van de ligging van de baby van belang. De frequentie van de bezoeken aan het spreekuur zullen naarmate de zwangerschap vordert, toenemen. Als daar echter behoefte aan is, kun je altijd extra komen!

We vinden het belangrijk om uitgebreid de tijd te nemen om je te informeren over veel relevante onderwerpen. Veel zullen we zelf ter sprake brengen. Maar daarnaast horen we vooral graag wat jouw verwachtingen, vragen en wensen zijn ten aanzien van jouw verloskundige zorg!

Ook voor het bespreken van de bevalling willen we voldoende tijd reserveren. Omdat geen persoon hetzelfde is en iedere situatie anders is. Door jouw verwachtingen, vragen en wensen ten aanzien van je bevalling met ons te delen willen wij streven naar verloskundige zorg op maat!